Home Nieuws Duurzaam Bouwma

Duurzaam Bouwma

Duurzaamheid is vandaag de dag een belangrijk thema. Ook de bouwsector kan daarom niet achterblijven. Ook Bouwma ziet het belang van deze duurzame ontwikkelingen in en probeert dit op verschillende manieren door te voeren. Eerder schreven we al een blog over circulaire bouw. Vandaag belichten we de verschillende manieren waarop duurzame beslissingen zijn verworven in onze organisatie.

Zonnepanelen

In juni 2022 zijn er 144 zonnepanelen op het dak van het Bouwma pand in Beverwijk geplaatst. Het pand dat in 1980 gebouwd is vroeg om een flinke versteviging van het dak, maar is na een volledige constructie klaargestoomd voor het installeren van het grote aantal zonnepanelen.

Bij het opwekken van zonnestroom komen geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Met een set van 10 zonnepanelen op je dak bespaar je 1.400 kilo CO2 per jaar. Dat maakt dat Bouwma vanaf nu dus jaarlijks 20.160 kilo CO2 bespaard. Dit maakt natuurlijk niet goed voor álle milieuvervuiling die er optreed tijdens het ontwikkelen en vervoeren van onze bouwmachines, maar het is in ieder geval wel een hele grote stap in de juiste richting.

Elektrisch vervoer

Gelukkig zijn elektrische auto’s of andere transportmiddelen vandaag de dag steeds meer genormaliseerd. Een elektrische auto is namelijk veruit de groenste. Groener dan een diesel- of benzineauto. Een elektrische auto stoot over zijn hele leven ongeveer 60 procent minder CO2 uit dan een auto met een uitlaat. Bij een elektrische middenklasse auto komt in totaal 19.000 kilo CO2 vrij, bij een vergelijkbare brandstofauto is dat 52.000 kilo CO2.

Bij Bouwma rijdt een deel van de auto’s volledig elektrisch en beschikken we ook over hybride wagens. Niet alleen het vervoer is overigens elektrisch. Ook onze machines werken op elektriciteit in plaats van explosiemotoren.

We weten dat deze stappen slechts een begin zijn. Maar wel een begin waar we trots op zijn. We streven ernaar ons te blijven ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid en kijken uit naar een groenere toekomst.