Home Nieuws Duurzaam en circulair bouwen

Duurzaam en circulair bouwen

Circulaire bouw is de nieuwe norm (en een belangrijke trend) onder bouwbedrijven om een bijdrage te leveren aan een circulaire economie in Nederland. Wanneer men spreekt van een ‘circulaire economie’, gaat het om een economisch systeem waarin grondstoffen en producten zoveel mogelijk opnieuw worden gebruikt. Het doel van deze circulaire economie is dat er geen afval meer bestaat, maar materialen juist alleen maar worden hergebruikt.

Werk jij bij een bouwbedrijf en wil je duurzamer te werk gaan? Dan is het goed om eerst stil te staan bij: wat is circulair bouwen en waarom is het belangrijk? Wij vertellen het je graag, zodat je een circulaire werkwijze kunt hanteren en erkend wordt als een duurzaam bouwbedrijf.

Wat is circulair bouwen?

Er is sprake van circulaire bouw wanneer er tijdens het bouwproces zo min mogelijk vervuiling plaatsvindt en zoveel mogelijk materialen worden hergebruikt. Tijdens circulaire bouw wordt er gedurende het gehele proces rekening gehouden met mens en milieu. Dit betekent dat er vanaf het ontwerp tot aan de realisatie van een bouw, verbouw of renovatie wordt gekeken naar de materialen en machines die gebruikt worden. Bij duurzaam bouwen draait het dus in andere woorden om een aanpak waarbij bewust duurzaam wordt nagedacht in alle keuzes van de bouw. Centraal staat hierbij dat de schade voor mens en milieu zoveel mogelijk wordt beperkt.

Dit geldt niet alleen bij de bouw van een woning of gebouw. Ook wordt er gekeken naar welk effect het gebouw op het milieu heeft als het er eenmaal staat. Denk bijvoorbeeld aan de mate van CO2-uitstoot door bijvoorbeeld de verwarming of koeling van het gebouw. Bij circulair bouwen is het dus van belang om ook bij de lange termijn effecten op het milieu stil te staan.

Waarom circulair bouwen?

Circulaire bouw biedt veel voordelen. Niet alleen zijn duurzame gebouwen beter voor het milieu. Ook is het gezonder en prettiger voor de bewoners, gebruikers of werknemers in het gebouw. Daarnaast bespaart men meer energie en zijn duurzame gebouwen daardoor energiezuiniger in het gebruik. Duurzame bouw levert hierom een beperking aan CO2-uitstoot op.

Circulair bouwen voorbeelden

Wil jij een circulaire aanpak hanteren in het realiseren van bouwwerken? Wij hebben verschillende circulair bouwen voorbeelden waarmee jij een concreter beeld hebt van wat voor aanpassingen je kunt doen om eenvoudig duurzaam te bouwen.

  • Ga bij het bouwen van een gebouw niet meteen voor de keuze om het eerst te slopen. Kijk eerst of het mogelijk is een gebouw te renoveren of bepaalde bouwdelen te gebruiken.
  • Denk in de ontwerpfase voor het bouwen al aan welke bouwwijze en materialen worden gebruikt. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van materialen die gerecycled kunnen worden. Dit werkt ook minder belastend voor het milieu.
  • Probeer duurzame technieken toe te passen en zorg ervoor dat bewoners de optie hebben om de woning nóg duurzamer te maken. Zo kan het gebouw maximaal energiebesparend worden. Laag energiegebruik betekent immers ook lagere maandlasten.

Word een duurzaam bouwbedrijf

Ben jij na het lezen van dit artikel geïnspireerd om met jouw bouwbedrijf nog meer te streven naar een duurzame werkwijze? Hopelijk helpen onze voorbeelden je dan hier een begin aan te maken. De verschillende machines van Bouwma kunnen tevens bijdragen aan een duurzame manier van werken. Bij ons kun je terecht voor het kopen of huren van bouwmachines om jouw bouwwerken te realiseren.

Hulp nodig bij het kiezen van het juiste materieel? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij denken graag met je mee!