Home Nieuws Winterbestendig werken in de bouw: tips voor een veilige werkomgeving
Winterbestendig werken in de bouw: tips voor een veilige werkomgeving

Winterbestendig werken in de bouw: tips voor een veilige werkomgeving

In de bouw vormt de winter een extra uitdaging voor het toegewijde personeel. Bij Bouwma begrijpen we dat het essentieel is om niet alleen je bouwmachines en bouwkranen in optimale conditie te houden, maar ook om ervoor te zorgen dat je team goed voorbereid en beschermd is tijdens de koude maanden. Laten we stilstaan bij enkele cruciale overwegingen en waardevolle tips om ervoor te zorgen dat jouw team de wintermaanden met succes tegemoet gaat!

Veiligheid boven alles

In de bouwsector zijn er strikte regels en voorschriften om de veiligheid en gezondheid van werknemers te waarborgen, vooral bij het werken onder koude omstandigheden. Een belangrijke regel stelt dat werknemers het werk mogen onderbreken als de kou hun veiligheid of gezondheid in gevaar brengt. Bij een gevoelstemperatuur van -6 °C of lager hebben bouwvakkers zelfs het recht om het werk stil te leggen.

1. Draag warme kleding

In de bouw, waar een groot deel van het werk buiten plaatsvindt, is geschikte kleding erg belangrijk. Bij temperaturen onder de 15 °C moet de werkgever extra beschermingsmiddelen bieden, zoals een warme jas en handschoenen. Een volledige winteroutfit omvat een wind- en waterdichte werkjas en -broek, thermosokken, thermo-onderkleding, kou-bestendige veiligheidsschoenen of -laarzen, hoofd- of gezichtsbescherming en handschoenen.

2. Zorg voor goed passende kleding

Het is niet alleen een kwestie van warmte; kleding moet ook goed passen. Een te wijde jas laat warme lucht ontsnappen en koude lucht binnendringen, terwijl een te krappe jas belemmert bij het dragen van warme lagen eronder. Een stevige werkbroek met naden die wind- en waterdicht is, draagt bij aan het comfort tijdens koude dagen.

3. Draag laagjes

Laagjes dragen is een slimme strategie voor als je snel last hebt van de kou. Thermokleding vormt de basis, ontworpen om te isoleren en vocht af te voeren, wat essentieel is voor een comfortabele werkdag in de winter.

4. Draag handschoenen

Koude handen kunnen het werken vrijwel onmogelijk maken. Water- en winddichte werkhandschoenen in een thermo-uitvoering bieden niet alleen bescherming maar houden de handen ook warm en droog. Het dragen van dunne handschoenen onder de werkhandschoenen verbetert de bewegingsvrijheid.

5. Bedek je voeten

Voeten zijn gevoelig voor kou, dus investeer in goed isolerende en vochtafvoerende thermosokken. Werklaarzen met een warme voering bieden extra bescherming en comfort, vooral op dagen met ijzige omstandigheden.

6. Bedek je hoofd

Het verlies van lichaamswarmte via het hoofd is aanzienlijk. Draag onder de bouwhelm een muts om dit te verminderen. Een kolletje of sjaal beschermt de hals en nek tegen de gure wind, en speciale gezichtswarmers zijn beschikbaar voor extra bescherming.

Winterse zorg voor bouwmachines bij Bouwma

Bij Bouwma begrijpen we dat jouw bouwprojecten slechts zo sterk zijn als de bouwmachines die ze aandrijven. Daarom zijn wij er niet alleen om je team te ondersteunen bij het trotseren van winterse omstandigheden, maar ook om ervoor te zorgen dat jouw bouwmachines in topconditie blijven voor de lange termijn. Onze keuringen, uitgebreide onderhouds- en reparatiediensten zijn ontworpen om de levensduur van jouw apparatuur te optimaliseren en de prestaties te verbeteren. Of het nu gaat om regelmatige onderhoudsbeurten, het vervangen van verouderde onderdelen, of jaarlijkse inspecties – Bouwma staat garant voor kwaliteit en betrouwbaarheid.