Home Nieuws Innovaties in bouwmachines: wat is er nieuw op de markt?

Innovaties in bouwmachines: wat is er nieuw op de markt?

In de bouwsector neemt duurzaamheid een steeds prominentere rol in, waarbij project planners zich moeten houden aan de strenge emissieregelgeving. Om dit te ondersteunen worden er steeds meer innovatieve bouwmachines ontwikkeld die zowel de impact op het milieu verminderen als de productiviteit verhogen. In dit blog gaan we dieper in op de verschillende innovaties in bouwmachines.

Elektrische bouwmachines

Tegenwoordig vind je op de bouwplaatsen steeds meer elektrische bouwmachines. Traditionele bouwmachines, zoals graafmachines en bouwkranen, worden aangepast om op elektrische accu’s te werken in plaats van fossiele brandstoffen. Het voordeel van elektrische bouwmachines is dat ze de CO2-uitstoot verminderen en zorgen voor minder geluidsoverlast. Bij Bouwma verkopen en verhuren we ook elektrische bouwmachines, zoals elektrische bouwkranen en elektrische bouwliften.

Efficiënt aan de bak na de bouwvak

Denk er vooral nog niet te veel over na, maar er komt een moment van terug na de bouwvak. En op dat moment wil je goed voorbereid zijn. We hebben er vorig jaar al over geschreven, maar we geven jullie graag een korte reminder. Zo is een strakke planning de eerste cruciale stap bij het opstarten na de bouwvak. Met de overvloed aan aanvragen die binnenstromen, is het van groot belang om een goed doordachte en overzichtelijke planning te maken.
Zorg daarnaast dat je voldoende bouwmachines klaar hebt staan door deze op tijd aan te schaffen of te huren. En zorg tot slot dat alle jullie bouwmachines gekeurd worden. De gebruiksintensiteit van deze bouwmachines heeft het afgelopen jaar door alle intensiteit veel impact op het slijtageproces. Vaak meer dan waar je je bewust van bent. Zorg dus voor de start na de lange vakantieperiode, zodat alle bouwmachines weer helemaal veilig en klaar voor gebruik zijn.

Waterstof-aangedreven bouwmachines

Waterstof wordt met de jaren een steeds populairdere energiebron, zo ook bij bouwmachines. Waterstof kan worden gebruikt om elektriciteit te genereren en brandstofcellen te voeden. Waterstof heeft geen vervuilende bijproducten, zoals fossiele brandstoffen dat wel hebben. Het enige wat vrij komt bij waterstof-aangedreven bouwmachines is waterdamp. Het voordeel van deze bouwmachines ten opzichte van elektrische bouwmachines is dat ze vaak een grotere reikwijdte hebben en ze sneller vol getankt zijn.

Automatisering in de bouw met autonome bouwmachines

Autonome bouwmachines, ook wel bekend als zelfrijdende bouwmachines, maken gebruik van geavanceerde sensoren, kunstmatige intelligentie en GPS-technologie om hun taken uit te voeren zonder dat hier menselijke besturing bij te pas komt. Deze autonome bouwmachines worden geprogrammeerd om efficiënt en nauwkeurig te werken. Door deze vorm van automatisering in de bouw wordt de productiviteit verhoogd en het risico op ongevallen verminderd.

Ben je op zoek naar bouwmachines waarmee je aan de emissieregelgeving kunt voldoen? Overweeg dan eens om met een van deze milieuvriendelijke opties aan de slag te gaan. Door te investeren in deze innovatieve bouwmachines zul je niet alleen je ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook een belangrijke rol spelen in het bijdragen aan een duurzame toekomst in de bouwsector.