Home Nieuws Hoe voorkom je diefstal op de bouwplaats?

Hoe voorkom je diefstal op de bouwplaats?

Diefstal is een thema dat helaas steeds meer voorkomt in de bouw. Het eerste kwartaal van 2022 zien verzekeraars zelfs een zorgwekkende trend waar in de schademeldingen op de CAR-verzekering (Construction All Risk) flink oplopen. De toenemende mate van diefstal valt deels te verklaren door de schaarste van bouwmaterialen en de flink gestegen prijzen. Maar de verklaring verzacht de pijn niet. Het enige dat helpt is diefstal voorkomen. En om jou daar een beetje bij te helpen geven we hier in deze blog enkele tips voor.

Verzekering afsluiten

Laten we beginnen bij het begin. Want hoe goed je een bouwplaats ook beveiligt, diefstal kun je nooit volledig uitsluiten. Daarom bescherm je jouw bedrijf tegen schade met een CAR-verzekering (Construction All Risk), ook wel bekend als Bouw- en Montageverzekering. Deze verzekering vergoedt schade tijdens de bouw, verbouw en montage door diefstal. De verzekering vergoedt daarnaast ook natuurlijke schade door bijvoorbeeld brand of storm.

Diefstalpreventie meenemen in planning

Om het de dieven extra moeilijk te maken is het belangrijk om ook in het maken van de plannen rondom de bouwplaats al diefstalpreventie mee te nemen. Denk tijdens het plannen dus aan de volgende zaken:

  • Zorg voor een afscherming van de bouwplaats met hekken;
  • Installeer camera- en beveiligingsapparatuur;
  • Plaats afsluitbare containers;
  • Verlicht de bouwplaats goed met bouwlampen. Vooral s’nachts;
  • Zorg voor een duidelijk overzicht met wanneer leveranciers materialen leveren en zorg dat er dan altijd mensen op de bouwplaats aanwezig zijn;
  • Zorg ervoor dat waardevolle bouwmaterialen zo kort mogelijk op de bouwplaats liggen;
  • Laat medewerkers hun gereedschappen zoveel mogelijk terugnemen naar de zaak of naar huis;
  • Beveilig de bouwplaats continue, ook buiten bouwtijd (in het weekend vindt het meeste diefstal plaats);

Iedereen alert

Om diefstal te voorkomen is het belangrijk dat iedereen alert is op mogelijke roof. Zorg dus dat al het personeel op de bouwplaats goed is ingelicht en zorg vooral dat het terrein heel goed wordt afgesloten. Zet na werktijd ook alle bouwkranen, bouwliften, ladders en stellingen met een goedgekeurd slot vast aan de constructie én haal de contactsleutels uit het slot.

Met alle bovenstaande tips hopen we dat je potentieel diefstal voorkomt en zorgeloos jouw bouwprojecten kunt afronden! Overige vragen over onze bouwmachines en hoe je deze het beste kunt beveiligen? Neem dan snel contact en laat ons je adviseren.