Home Nieuws Een torenkraan opbouwen, hoe doe je dat?
10 ton meter kraan 5 OMV331NL

Een torenkraan opbouwen, hoe doe je dat?

Wil je een torenkraan huren of kopen voor je bouwproject? Dan ben je waarschijnlijk nieuwsgierig naar het opbouwproces van deze indrukwekkende machines. In deze uitgebreide handleiding nemen we je stap voor stap mee door het opbouwproces van een torenkraan, vanaf de voorbereiding tot aan de laatste inspectie.

Een analyse van de locatie en voorbereiding

Voordat je aan de slag gaat met het opzetten van een torenkraan, is het heel belangrijk dat je eerst een goede plek uitkiest. Zorg dat je een plek vindt waar de grond stevig is en waar genoeg ruimte is voor de kraan en andere bouwactiviteiten. Daarnaast is het belangrijk dat deze plek makkelijk bereikbaar is voor vrachtwagens die bijvoorbeeld de bouwmaterialen aanleveren. Let er daarnaast op dat er geen obstakels zoals bomen of gebouwen in de buurt zijn die de werking van de kraan kunnen belemmeren.

Het funderingswerk

Het leggen van een stevige fundering is cruciaal voor de stabiliteit en veiligheid bij het opbouwen van je torenkraan. Begin met het plaatsen van stelconplaten, indien nodig. Zorg ervoor dat de fundering robuust genoeg is om het gewicht van de kraan te kunnen dragen. Het is ook belangrijk om de staat van de bodem goed te beoordelen en rekening te houden met eventuele ondergrondse obstakels.

Opbouw van de torenkraan

Voordat de torenkraan wordt opgebouwd, eerst de torenkraan waterpas afstempelen door middel van de 4x hydraulische stempels uit te schuiven. Volg de instructies van de fabrikant om ervoor te zorgen dat de torenkraan correct wordt gemonteerd en waterpas staat.

Inspectie en jaarlijkse keuring

Veiligheid staat voorop wanneer je een torenkraan gaat opbouwen. Voer een grondige inspectie uit om ervoor te zorgen dat de kraan voldoet aan alle veiligheidsnormen en -voorschriften. Laat de kraan jaarlijks keuren door een erkende instantie voordat deze wordt gebruikt op de bouwplaats.

Onderhoud en gebruik

Eenmaal opgebouwd, is het belangrijk om de kraan regelmatig te onderhouden en correct te gebruiken. Zorg voor training voor alle gebruikers en stel een onderhoudsschema op om ervoor te zorgen dat de kraan veilig en efficiënt blijft werken gedurende het hele bouwproject.

Demonteren en opruimen

Wanneer de kraan niet langer nodig is op de bouwplaats, moet deze weer veilig gedemonteerd en opgeruimd worden. Volg hierbij alle veiligheidsprocedures om ongelukken te voorkomen en bewaar alle onderdelen op een veilige plaats voor toekomstig gebruik of recycling.


Met deze gedetailleerde handleiding kun je als bouwprofessionals een beter begrip krijgen van het proces rondom het opbouwen van een torenkraan. Interesse om in het kopen van een torenkraan? Heb je vragen of wil je meer informatie over het opbouwen van een torenkraan? Neem contact met ons op!