Home Nieuws Schoon en emissieloos bouwen
Duurzaam bouwen

Schoon en emissieloos bouwen

Deze tijd is klimaatverandering een steeds belangrijkere kwestie. Voor de bouwsector vormt dit een uitdaging om duurzaam en milieuvriendelijk aan de slag te gaan. Wat een veelbelovende benadering is, die momenteel veel aandacht trekt, is emissieloos bouwen. Dit is gericht op het minimaliseren van de uitstoot van broeikasgassen tijdens het bouwproces en de tijd dat de gebouwen blijven staan. Schoon en emissieloos bouwen is dus erg belangrijk en belooft ons een schone en duurzame toekomst voor de bouwsector. In deze blog gaan we hier nog dieper op in.

Wat is emissieloos bouwen?

Schoon, emissieloos bouwen, draait om het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen tijdens alle stappen van het bouwproces. Dat betekent dat we manieren gebruiken om te bouwen die geen schadelijke gassen uitstoten die bijdragen aan klimaatverandering. We doen dit door hernieuwbare energiebronnen te gebruiken, zoals zonne-energie en windenergie, door afval te minimaliseren en door slimme ontwerpen te maken die weinig energie verbruiken.

Voordelen van emissieloos bouwen

  • Vermindering van broeikasgasemissies: door te kiezen voor hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie in plaats van fossiele brandstoffen, kan emissieloos bouwen helpen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zo bijdragen aan het terugdringen van klimaatverandering.
  • Verbeterde luchtkwaliteit: het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen door emissieloos bouwen kan de luchtkwaliteit verbeteren en de gezondheid van mensen in de omgeving van bouwprojecten ten goede komen.
  • Verhoogde energie-efficiëntie: emissieloos gebouwde structuren zijn vaak ontworpen met een focus op energie-efficiëntie, wat kan leiden tot lagere energiekosten voor de bewoners en een verminderde afhankelijkheid van niet-hernieuwbare energiebronnen.
  • Innovatie en economische groei: de overgang naar emissieloos bouwen stimuleert innovatie in de bouwsector en kan nieuwe zakelijke kansen creëren, zoals de ontwikkeling van geavanceerde bouwmaterialen en duurzame energietechnologieën.

Hoe kunnen we emissieloos bouwen bevorderen?

Om de overstap naar emissieloos bouwen te versnellen, moeten zowel de overheid als de particuliere sector een aantal acties ondernemen. De overheid kan stimuleringsmaatregelen invoeren, zoals belastingvoordelen of subsidies, om de investering in emissieloze bouwprojecten aantrekkelijker te maken voor ontwikkelaars en huiseigenaren. Daarnaast kan het opstellen van strengere regelgeving en bouwnormen met betrekking tot energie-efficiëntie en milieuprestaties de adoptie van emissieloos bouwen bevorderen en ervoor zorgen dat duurzaamheid een integraal onderdeel wordt van de bouwpraktijk.

Tegelijkertijd is bewustwording en educatie erg belangrijk om de acceptatie van emissieloos bouwen te vergroten. Door het vergroten van het bewustzijn over de voordelen van schoon, emissieloos bouwen en het verstrekken van educatieve programma’s voor professionals in de bouwsector, kunnen we een cultuur van duurzame bouwpraktijken stimuleren.

Kies voor schoon en emissieloos bouwen met Bouwma

Schoon en emissieloos bouwen vereist niet alleen aandacht voor duurzame bouwpraktijken, maar ook voor de keuze van milieuvriendelijke bouwmachines en -apparatuur. Als je een hijskraan wilt kopen of huren voor je bouwprojecten, is het van belang om te kiezen voor een leverancier die zich inzet voor duurzaamheid. Bij Bouwma kiezen we altijd voor milieuvriendelijke oplossingen die passen bij een schoon en emissieloos bouwproces. Onze hijskranen zijn ontworpen met het oog op minimalisering van milieubelasting en bieden een duurzame keuze voor je projecten. Met Bouwma kun je erop vertrouwen dat je niet alleen voldoet aan de eisen van emissieloos bouwen, maar ook bijdraagt aan een schonere en gezondere omgeving voor toekomstige generaties. 

Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over onze hijskranen. Onze deskundige adviseurs staan klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuze. Bel naar 0251-229208 of mail naar info@bouwma.nl.