Home Nieuws Drie Gratis Tips om Veilig te Werken op Hoogte

Drie Gratis Tips om Veilig te Werken op Hoogte

De meeste arbeidsongevallen gebeuren bij werken op hoogte.

Bij het voorkomen van arbeidsongevallen is de veiligheid van materialen cruciaal. Dit geldt in het bijzonder bij het werken op hoogte. In dit artikelen geven wij je gratis drie tips voor het veilig werken op hoogte.

Voorkom een arbeidsongeval

Het aantal arbeidsongevallen is nog steeds erg hoog. Het vallen van grote hoogte is daarbij één van de meest voorkomende ongevallen. Hierbij maken bedrijven nog steeds de fout van het voortrekken van productie op de kwaliteit van veiligheid. Het gevolg is dat werknemers op ongunstige omgevingen met ongeschikt materiaal, zoals een onstabiele ladder, werken. Wat kunnen bedrijven doen om te verzekeren dat werknemers wel veilig op hoogte kunnen werken en het aantal ongevallen wordt verminderd?

Controleer materiaal

Goed materiaal is als eerste erg belangrijk. Niet alleen het materiaal zelf, maar ook de staat waarin dit materiaal zich verkeert, is belangrijk. Aanbevolen wordt om jouw materiaal minstens om de drie maanden grondig te controleren. Ook is het goed om jaarlijks een gedetailleerde inspectie te doen.

 

Ga jij werken op hoogte en huur of koop je bij Bouwma een bouwlift of bouwkraan? Dan hoef jij je geen zorgen te maken over het controleren en onderhouden van je materialen. Wij zorgen naast de levering van jouw bouwmachine namelijk ook voor de opbouw, montage, trainingen, reparaties en keuringen. Zo kun jij er vanuit gaan dat jij veilig op hoogte werkt met onze bouwmachines.

Gebruik de juiste materialen en machines voor de job

Bekijk goed wat voor soort materialen en machines jij gebruikt voor jouw klus. Hierbij is er een groot verschil tussen het werken op hoogte wanneer je veel en weinig beweegt. Ook is het goed om te kijken naar hoe zwaar de materialen zijn waarmee je werkt. Ga jij een gloeilamp vervangen, dan kun jij andere machines en materialen inzetten dan wanneer je een gevel op grote hoogte vervangt.

 

Let er op dat het materiaal dat je gebruik duurzaam is en onder alle weersomstandigheden kan worden gebruikt. Zo moeten de machines en materialen gemaakt zijn van materiaal dat kan worden gebruikt in werkplaatsen waar corrosieve chemicaliën worden gebruikt. Daarnaast moeten ze duurzaam zijn zodat ze onder alle weersomstandigheden veilig kunnen worden gebruikt.

Risico’s werken op hoogte verminderen: drie tips

Volg de onderstaande tips en ben er zeker van dat jij als bedrijf er alles aan doet om de risico’s van werken op hoogte vermindert:

  1. Controleer machines regelmatig: het wordt aanbevolen om jouw hoogwerk machines minstens om de drie maanden te controleren en één keer per jaar een uitgebreide inspectie uit te voeren.
  2. Zorg voor de juiste kwalificatie: een inspectie wordt alleen als wettelijk conform beschouwd als deze wordt uitgevoerd door een gecertificeerde interne veiligheidsfunctionaris of een hiervoor getrainde externe specialist.
  3. Veiligheid gaat voor alles: naast jaarlijkse inspecties, moeten werknemers altijd de veiligheid van hun machines in het oog houden. Hiervoor is het goed om je werknemers een jaarlijkse opfriscursus te geven. Zo weten ze hoe ze veilig kunnen werken met de diverse machines en materialen.

Meer weten?

Wil jij meer weten over veilig werken op hoogte? Of onze machines om veilig op hoogte te werken? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag!