Home Nieuws Digitalisering in de bouw

Digitalisering in de bouw

Digitalisering speelt een steeds grotere in ons dagelijkse leven. Iedere dag worden keuzes en processen eenvoudiger, maar vooral ook slimmer gemaakt door de komst van digitalisering. Deze trend maakt zo’n grote impact dat digitalisering in de bouw ook steeds meer voorkomt. Bouwbedrijven zien de meerwaarde en mogelijkheden van digitalisering in en maken hier steeds meer gebruik van. Wij informeren je in deze blog over deze meerwaarde van digitalisering in de bouwsector en benoemen een aantal voorbeelden van bouw digitaliseren.

Voordelen van digitalisering in de bouwsector

Digitalisering in de bouwsector komt steeds meer voor. En niet zonder reden! Het digitaliseren van bouwprocessen levert vele voordelen op. Zo worden processen slimmer en efficiënter gemaakt, doordat bijvoorbeeld verschillende partijen middels digitalisering eenvoudiger van informatie voorzien kunnen worden. Bepaalde ontwikkelingen en aanpassingen binnen het proces worden door digitalisering automatisch door gecommuniceerd naar betrokkenen. Hierdoor blijft men altijd op de hoogte van de status van projecten. Ook is het mogelijk doordachte keuzes te maken op basis van data analyses. Processen worden beter geanalyseerd, onderzocht en verbetert. Digitalisering biedt deze waardevolle inzichten om verder te groeien als bouwbedrijf.

Niet alleen levert digitalisering in de bouw meer efficiëntie op; ook is er meer transparantie naar klanten wegens een duidelijk data overzicht. Door bouw digitalisering zorg jij met je bouwbedrijf voor een veilige en data-driven toekomst.

Verschillende mogelijkheden voor bouw digitalisering

Er zijn veel verschillende mogelijkheden waarop processen in de bouwsector gedigitaliseerd kunnen worden. Wij geven je hieronder een aantal voorbeelden, zodat jij weet welke ontwikkelingen zorgen voor meer digitalisering in de bouw.

Werken in de cloud

Veel sectoren werken met clouddiensten. Zo ook steeds vaker in de bouwsector. Door te werken in een cloud is het voor alle medewerkers altijd mogelijk om realtime tot alle bestanden en gegevens te komen. Dit maakt dat werken niet alleen vanuit kantoor, maar ook buiten kantooruren mogelijk is.

Building Information Modeling (BIM)

Het model Building Information Modeling (BIM) wordt veel gebruikt in het digitaliseren van processen in de bouwsector. Het is een digitaal model met daarin alle benodigde informatie en data voor het realiseren van bouwprocessen. Denk aan het ontwerpen, bouwen en beheren van bouwwerken. Maar ook aan rapporten en verslagen die gedurende het proces zijn gemaakt. Door het BIM worden alle betrokkenen voorzien van alle informatie en zorgt dit voor een transparantie samenwerking.

Het is een nieuwe manier van werken waarbij niet langer meer wordt gewerkt met pen en papier om bouwtekeningen te maken. Sterker nog: ontwerpen en berekeningen worden gemaakt via een 3D-printer of computer en ook de communicatie wordt digitaal gedaan.

3D-printen

Als we het hebben over het vergemakkelijken van processen, levert ook de komst van 3D-printen een grote bijdrage in de bouwsector. Deze trend wordt gebruikt om bouwonderdelen, interieur indelingen of hele gebouwen als het ware te printen. Het voordeel van het 3D-printen van bouwprojecten is dat het voorafgaand aan het proces veel inzichten biedt. Enige bouwrisico’s kunnen bij voorbaat al in kaart worden gebracht, wat ook leidt tot een veiligere manier van werken in de bouw. Bovendien werkt het efficiënter doordat middels 3D-printen inzichtelijk wordt welk materiaal nodig is. Dit leidt tot bewuster gebruik van materialen, wat ook bijdraagt aan een beter milieu.

Artificial Intelligence (AR)

Een andere populaire trend in bouw digitalisering is de inzet van Artificial Intelligence (AR). AR biedt vooral in de ontwerp- en ontwikkelfase mooie kansen voor de bouwsector. Zo kan in de ontwerpfase middels AR een duidelijk visueel beeld worden gecreëerd voor de ideeën van een bepaald bouwwerk. Zo zien alle betrokkenen in het besluitvormingsproces wat de ontwerpers exact voor ogen hebben. Dit vergemakkelijkt het proces en leidt tot snellere beslissingen om akkoord te krijgen op het realiseren van een bouwproject.

Digitalisering voor jouw bouwbedrijf?

Zoals je leest, levert digitalisering een mooie bijdrage aan de bouwsector. Processen verlopen efficiënter, slimmer en kostenbesparend. Niet te vergeten kan het ook tot een duurzamere manier van werken leiden. Zo is digitalisering een van de vele trends van het moment in de bouwsector. Wil je meer weten over de andere trends? Lees dan ons nieuwe artikel: Trends in de bouwsector.

Wil jij ook gebruik maken van digitalisering binnen je bouwbedrijf? Dan hopen wij dat je middels bovenstaande trends een beter beeld hebt van de manieren waarop je dit kunt realiseren!