Home Nieuws Kosten van bouwmaterialen door het dak

Kosten van bouwmaterialen door het dak

De afgelopen 6 maanden zijn de prijzen van bouwmateriaal absurd hard gestegen. Daarnaast verwacht de helft van de leveranciers van hout en kurk in de toekomst de prijs nog verder te moeten verhogen. De reden? Veel producenten hadden niet verwacht dat de vraag naar bouwmateriaal zou stijgen tijdens de coronacrisis.

Prijsstijging door COVID

Door COVID ging de productieketen deels op slot. Daarnaast is de hypotheekrente  voor een huis lager dan ooit, dus geld lenen kost niks. Waar verwacht werd dat er een crisis zou komen, werden er maatregelen getroffen zodat mensen (thuis) aan het werk bleven. Diezelfde mensen kwamen erachter dat huis en tuin hier niet goed op berekend waren en kregen wilde klusplannen. Een extra zolderkamer, dakkapel, apart tuinhuisje en fatsoenlijke schutting. Dit gebeurde niet alleen in Nederland, maar wereldwijd.

Hoge houtprijzen

Door de stijging van vraag en het tekort aan productie stegen de prijzen. De huidige houtprijzen liggen 50 tot 100 procent boven die van een jaar geleden. Waar toen de prijzen wat aan de lage kant lagen door prijsbederf en geknaag van bastkever, heeft nu het tekort een andere invloed op de prijs.

Wie zijn er getroffen door het materieeltekort?

Veel thuisklussers kunnen niet meer aan materiaal komen. Ondernemers in de bouw hebben echter maar in enige mate last van de tekorten. Er is wel een lichte stijging te zien. Momenteel heeft slechts 11 procent van de bouwbedrijven last van tekort. De tekorten spelen vooral bij hout, staal en plastics, bij cement en beton valt het nog mee.

Lang niet iedere aannemer heeft dus last van het tekort. Toch kan het voor individuele bouwbedrijven erg lastig zijn. Vooral voor de grotere bouwbedrijven, die met langere doorlooptijden werken. Die hebben contracten gesloten voor een bepaald bedrag, maar hebben nu opeens met hogere inkoopkosten te maken.

Vertraging door tekorten

Het kan zo zijn dat projecten vertraging oplopen omdat aannemers bepaalde materialen niet direct hebben. Toch zijn er andere problemen in de bouw, zoals het gebrek aan bouwlocaties, die veel grotere effecten hebben op de vertraging van het bouwen van nieuwe woningen. Er is op dit moment geen reden waarom de nieuwbouw doelstellingen door tijdelijke materiaal tekorten niet kunnen worden gerealiseerd.

Geen groot effect op de huizenprijzen

Naast de vertraging van de bouw, zal de materiaaltekort ook geen groot effect hebben op de prijzen van de huizen. Wanneer de prijzen van bouwmaterialen toch langdurig hoog blijven, zal eerder de grondprijs ter compensatie een beetje dalen of minder hard stijgen.

Hoe zit dat met de aanschaf en huur van bouwmachines?

Gelukkig heeft de stijging van kosten van bouwmateriaal geen invloed op de kosten van bouwmachines. Een bouwlift, bouwkraan of elementenstelmachine aanschaffen kan voor dezelfde prijs als voorheen. Daarnaast kun je met de huur van bouwmachines koste beter spreiden. Een bouwlift huren of bouwkraan huren zorgt voor vele voordelen.