Home Nieuws Optimisme in de bouwsector

Optimisme in de bouwsector

Volgens de berichtgeving van 2023 verkeert de bouwsector in zwaar weer. Het lijkt bijna alsof de bouw aan de rand van een diepe crisis staat. Het is echter van belang te realiseren dat deze bewoordingen een overdreven, negatief beeld schetsen. Hoewel de sector zeker voor uitdagingen staat, is de situatie niet zo negatief als dat het lijkt. Waarom? Dat gaan we je in dit artikel uitleggen!

De uitdagingen in de woningbouw

Recente berichtgeving lijkt zich voornamelijk te concentreren op het meest opvallende segment binnen de bouw: de woningbouw. Door moeilijke omstandigheden staat deze tak een jaar van krimp te wachten. De vraag naar nieuwbouwwoningen is gedaald vanwege de hoge rente en stijgende bouwkosten, wat ook zijn weerslag heeft op de toeleverende industrie en handel. Een zorgelijke situatie, vooral voor mensen die al geruime tijd op zoek zijn naar een eigen woning. Een positief tegengeluid is dat de hypotheekrente inmiddels al meer dan 10 weken aan het dalen is en de verwachting is dat dit zich doorzet in 2024.

Een completer plaatje van de bouwsector

De woningbouw vormt daarbij slechts een klein deel van het geheel. Ongeveer 20 procent van de bouwproductie betreft nieuwbouw van woningen. Bijna 25 procent omvat verbouw-, herstel- en onderhoudswerkzaamheden aan woningen. De overige 55 procent bestaat uit werkzaamheden aan bedrijfsgebouwen, infrastructuur en een klein deel uit externe onderaanneming. In deze andere segmenten schuilen juist redenen tot optimisme.

Diversiteit in de bouwsector

Diversiteit in de bouwsector is van essentieel belang. Er ligt een grote uitdaging om bestaande gebouwen toekomstbestendig te maken, waarbij bouwbedrijven een sleutelrol spelen. Zowel kantoren als woningen, winkels en andere bedrijfsgebouwen worden op grote schaal aangepast om te voldoen aan het minimaal vereiste energielabel C. Daarnaast zullen de komende jaren veel nieuwbouwprojecten voortvloeien uit de energietransitie en de klimaatbestendigheid van Nederland, wat vooral veel werk oplevert voor infrabouwers, buizen- en kabelleggers, installateurs en ingenieursbureaus.

Hoewel de woningbouwsector een tijdelijke terugval ervaart, blijft de economie over het algemeen goed draaien, met een opvallend lage werkloosheid en aanzienlijke loonstijgingen. Bedrijven staan financieel sterk, en de verwachte terugval concentreert zich voornamelijk in de woningbouw. Kortom, er is reden genoeg om met een positieve instelling naar de toekomst van de bouwsector te kijken.

Bouwma bouwmachines voor elke uitdaging

Nu, met het oog op de uitdagende tijden in de bouwsector, is het cruciaal om vooruit te kijken en proactieve maatregelen te nemen. Het aanschaffen van bouwkranen is hierbij een sleutelelement. Bij Bouwma begrijpen we de noodzaak van betrouwbare en efficiënte apparatuur voor bouwprojecten. Echter, in plaats van direct te investeren, bieden wij een oplossing door de mogelijkheid tot het huren van bouwkranen aan te bieden. Hierdoor zitten bedrijven niet vast aan grote aankopen en kunnen ze de machines gebruiken op de momenten dat ze nodig zijn.

Overweeg daarom tijdig bouwmachines te huren bij Bouwma, zodat je voorbereid bent op elke uitdaging die zich aandient. Of het nu gaat om nieuwbouw, renovatie of onderhoud, het huren van hoogwaardige bouwmachines biedt flexibiliteit en kostenbesparing. Vergeet niet regelmatig keuringen uit te voeren om de veiligheid en prestaties van de gehuurde apparatuur te waarborgen, vooral gezien de intensiteit van het gebruik gedurende het afgelopen jaar.